به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، در سومین روز از نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، در غرفه شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، دو قرارداد با محور «پایش فیزیکی کریدور خط لوله انتقال نفت با استفاده از فیبر نوری بر پایه حسگر توزیعشده صوت و لرزش» بین شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و دو شرکت دانشبنیان منعقد شد.
اولین قرارداد، سیستم پایش فیزیکی کریدور خط لوله انتقال نفت با استفاده از فیبر نوری بر پایه حسگر توزیعشده صوت و لرزش (DAS) در مسیر خط لوله بندرعباس به رفسنجان بود که با شرکت دانشبنیان نورا تار هوشمند منعقد شد. این سیستم در مرحله اول بهصورت پایلوت در ۱۵۰ کیلومتر از این مسیر اجرایی میشود.
این قرارداد از سوی علی احمدپور، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و «محمدجواد بهرامپور»، مدیرعامل شرکت دانش بنیان نوراتار هوشمند امضا شد.
قرارداد دوم نیز «پایش و حفاظت فیزیکی خط لوله فرآورده نایین به یزد با استفاده از سنسورهای مبتنی بر فیبر نوری» بود که بین شرکت خطوط لوله و نفت مخابرات ایران و شرکت دانشبنیان پرتو اپتیک ایرانیان نوین منعقد شد. این سیستم نیز بهصورت پایلوت و برای ۱۴۳ کیلومتر از این مسیر اجرا میشود.
این قرارداد به امضای «علی احمدپور»، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و نفت مخابرات ایران و «محمود قلیجعفری»، مدیرعامل شرکت پرتو اپتیک ایرانیان نوین رسید.
بررسی صلاحیت علمی و فنی این دو طرح از سوی ریاست جمهوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد ریاست جمهوری انجام شده و قرارداد تولید بار اول، به امضای «حسین افشین» معاون علمی، فناوری و اقتصاد رییسجمهور رسیدهاست.
این شرکتهای دانشبنیان با استفاده از فیبر نوری در کنار خطوط لوله، سیستمی را طراحی کردهاند که پایش فیزیکی خطوط را بهصورت آنلاین فراهم میکند تا با پایش لحظهای، از تعارضات، انشعابات غیرمجاز و سرقت جلوگیری شود. طراحی سیستم، تامین بخشی از قطعات، برنامهنویسی و بهرهگیری از هوش مصنوعی از سوی این شرکتها انجام شدهاند. در صورت موفقیتآمیز بودن نتایج، این سیستم برای خطوط لولهای که فیبر نوری در کنارشان وجود دارد، تعمیم پیدا میکند.
حمایت از شرکتهای دانشبنیان از سوی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
علی احمدیپور، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در گفتوگو با شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، با ارائه جزییاتی درباره این دو قرارداد توضیح داد: ما در قالب دو قرارداد، موضوع بررسی و پایش فیزیکی کریدور خطوط انتقال نفت را بر اساس سیستم DAS مبتنی بر صوت و لرزش با استفاده از فیبر نوری در بخشی از مسیر خطوط انتقال نفت بندرعباس به رفسنجان و نایین به یزد، مورد پایش و کنترل قرار میدهیم.
او ادامه داد: زمانی که این سیستم به فیبر نوری خطوط متصل شود، تمام رویدادهای کنار خطوط انتقال نفت و تحرکاتی که ممکن است قصد تعرض به خطوط را داشته باشند، شناسایی میکنیم. بدینترتیب این فرصت را خواهیم داشت که در کوتاهترین زمان ممکن به محل مورد نظر دسترسی پیدا کرده و از اینگونه تعرضات جلوگیری کنیم.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با بیان اینکه دو فقره قرارداد امروز، حدود ۳۰۰ کیلومتر از خطوط انتقال نفت را پوشش میدهد، گفت: اگر این دو پروژه نیاز ما را برطرف کند، آنها را توسعه میدهیم و کل شبکه خطوط انتقال نفت را در بخشهایی که فیبر نوری در کنار خطوط انتقال وجود دارد، تحت پوشش این سیستم قرار خواهیم داد. این طرح یکی از فعالیتهایی است که در راستای پایش لحظهای برای کنترل خطوط انجام میدهیم.
احمدیپور در پایان با تاکید بر ضرورت حمایت از شرکتهای دانشبنیان بیان کرد: این شرکتهای دانشبنیان از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری معرفی شدند. شرکتهای دولتی باید به توسعه شرکتهای دانشبنیان کمک کنند و ما نیز در همین راستا از فعالیت این شرکتها حمایت خواهیم کرد.