به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران و به نقل از روابط عمومی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، مسعود سعادت در حاشیه بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز،پالایش و پتروشیمی با بیان اینکه این خط لوله بهمنظور توسعه زیرساختهای انتقال فرآوردههای نفتی در کشور اجرا شده است، اظهار کرد: پیش از بهرهبرداری از پالایشگاه ستاره خلیجفارس، فرآوردههای پالایشگاه بندرعباس با یک خط لوله 16 اینچی در مسیر بندرعباس در جنوب کشور به مرکز کشور یعنی رفسنجان منتقل میشد.
وی ادامه داد: پس از راهاندازی و بهرهبرداری پالایشگاه ستاره خلیج فارس، حجم فرآوردههای نفتی از حدود 22 میلیون لیتر اولیه به حدود 95 میلیون لیتر در روز افزایش یافت، از این رو خط لوله 16 اینچی موجود دیگر توانایی انتقال این حجم از فرآورده را نداشت، از اینرو پروژه خط لوله بندرعباس-سیرجان-رفسنجان، روزانه حدود یک هزار و 600 تانکر 30 هزار لیتری را برای انتقال فرآوردهها از بندرعباس به نقاط دیگر کشور به کار گرفته میشد که این موضوع افزون بر هزینه بالا، مشکلاتی مانند بار ترافیکی، مصرف بالای نفتگاز و مخاطرات جادهای نیز به همراه داشت.
مدیر طرح احداث خط لوله 26 اینچ بندرعباس-سیرجان-رفسنجان گفت: پروژه احداث خط لوله 26 اینچ بندرعباس-سیرجان به عنوان راه حلی پایدار بهمنظور توسعه زیرساختهای انتقال فرآوردههای نفتی در کشور تعریف و در سال 1398 به شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان مجری طرح واگذار شد.
سعادت افزود: این خط لوله به طول 450 کیلومتر به سه بخش شامل گستره یک بندرعباس تا مهرآران، گستره دو مهرآران تا رفسنجان و گستره سه تلمبهخانهها و تاسیسات خط تقسیم شده است. ظرفیت طراحی این خط 300 هزار بشکه در روز است که فاز نخست این خط با ظرفیت یک سوم خط از آذر ماه 1403 به بهره برداری زود هنگام رسیده است.
وی گفت: مسیر طولانی، عبور از مناطق صعبالعبور، تأمین تجهیزات خاص و فشارهای بالای هیدرولیکی، همگی نیازمند راهکارهای نوآورانه و استفاده از دانش روز بود. در این راستا، برای نخستین بار در کشور، الکتروپمپهای بزرگ با ظرفیت 4 مگاوات و سیستم پیشرفته تشخیص نشت هوشمند (VFD) با همکاری شرکتهای دانشبنیان داخلی طراحی و پیادهسازی شده است.
مدیر طرح احداث خط لوله 26 اینچ بندرعباس-سیرجان-رفسنجان یادآور شد: یکی از مهمترین دستاوردهای این پروژه، غلبه بر چالش تأمین لولههای مورد نیاز بود که با مدیریت هوشمندانه خرید تختال و تبدیل آن به پلیت در داخل کشور محقق شد. همچنین، با وجود موانع مربوط به تملک اراضی در طول مسیر، با تلاشهای صورت گرفته، این مرحله نیز با موفقیت پشت سر گذاشته شد. بهرهبرداری از این خط لوله نه تنها به صرفهجویی اقتصادی منجر میشود، بلکه نمایانگر خودکفایی و توان مهندسی ایران در اجرای پروژههای بزرگ ملی است.